popisek
popisek
Vernerův mlýn
o.p.s.

Email:
vernermlyn@seznam.cz

Brloh 26, 440 01 Louny

GPS souřadnice
50°19'23.828''
13°49'26.547''

obrázekKorespondenční adresa:
Smetanova 352, 440 01 Louny

Tel. kontakt:
+420607952347

E-mail:
vernermlyn@seznam.cz

Otevírací doba:
nyní uzavřen
individuální prohlídky červen - září 2024
popisek


28.9.2020

Větší skupiny (min. 10 osob), školy a zájmové skupiny mohou navštívit Vernerův mlýn i mimo turistickou sezónu po předchozí domluvě na e-mailu vernermlyn@seznam.cz nebo tel. č. +420 607 952 347.
delitko.png

24.6.2015

Jsme nominováni na Cenu Národního památkového ústavu PATRIMONIUM PRO FUTURO. Za Ústecký kraj nás nominovalo územní odborné pracoviště NPÚ v Ústí nad Labem na cenu NPÚ v kategorii obnova památky, restaurování.
delitko.png

23.7.2014

Rozhovor se Stanislavou Šefčíkovou a Zdeňkou Vernerovou pro Český rozhlas Česko - země neznámá.
delitko.png

11.11.2012

Tip na výlet v okolí Loun: Naučná stezka Smolnický potok.
delitko.png

31.3.2012

Podívejte se na materiály Velikonoce v českém mlýně.
delitko.png

1.2.2011

Podívejte se na naučné materiály Cesta žita a Od mlýna k mlýnu. delitko.png

6.11.2010

Rozhovor s Ing. Stanislavou Šefčíkovou pro Český rozhlas Sever.
popisek
logo EU logo cíl 3 logo partnerského města logo Solná stezka logo euroregion logo Oederan logo spolku litvínov logo dolní poohří

Kdoule

V rámci projektu „Propojení historických mlýnů v Euroregionu Krušnohoří“ se uskutečnilo dne 6.11.2010 ve Vernerově mlýně v Brlohu další setkání projektových partnerů. Tentokrát jsme se sešli při zpracování kdoulí.

Na začátku tohoto setkání jsme vyslechli přednášku paní Caroly Stumpe-Richter o kdoulích, které v posledních letech zažívají velký comeback. V druhé polovině přednášky, jsme se seznámili s novým směrem ve zdravé výživě tzv. Slow Food. Tato aktivita založená v Itálii v 90.letech minulého století se snaží být protipólem tzv. Fast Food. Jejím cílem je bojovat proti nadnárodní industrializaci venkova. Klade důraz na domácí produkci malých zemědělců a krajové speciality, jedná se především o čerstvé produkty.

Na základě loňských zkušeností jsme se po krátkém občerstvení s chutí pustili do zpracovávání kdoulí. Vzhledem k tomu, že se pracovalo ve skupinách, jsme měli možnost si prohlédnout zahradu, kde toto ovoce roste a též i technologické zařízení mlýna. V letošním roce jsme kdoulovou marmeládu ochutili nejen klasickým kořením (skořice, badyán, hřebíček), ale pustili jsme se i do experimentování a marmeládu ochutili méně obvyklými ingrediencemi, jako je např. citrusová tráva, tymián, kokosové mléko aj.

Na závěr jsme si podělili kdoulovou marmeládu i zbylé kdoule. Všichni se již těšíme na třetí společné setkání s tímto netradičním ovocem.

obrázekobrázekobrázekobrázekobrázekobrázek